3 Ekim 2018 Çarşamba

BOMBAY COTTAGE


Can Başbayraktar, tam bir Hint mutfağı aşığı… Hem tüm yemeklerin yapılışına hakim, hem de bunları büyük bir keyifle hazırlıyor.

1992-95 yılları arasında Glasgow’da  5 ayrı Hint restoranında Hintlilerle beraber çalışmış. Bu da fazlasıyla bilgi ve tecrübe kazandırmış ona. Sonrasında Türkiye’de Bodrum Gümbet’te Bombay Cottage’ı hayata geçirmiş. 2015 yılına kadar sürmüş burası. Şimdi Bodrum merkezde marinanın hemen yanında Uzakdoğu yemekleri yapan Red Dragon Restoran ile birlikteler. Bombay Cottage & Red Dragon ikilisinin sunduğu çeşitlerin zenginliğini tahmin edebilirsiniz.
İki ayrı menü geliyor zaten. Ben Bombay Cottage’ı tatmak için gittiğimden Red Dragon’u bir dahaki ziyarete bıraktım.


Öncelikle iyi hazırlanmış bir menü. Hint mutfağının güzel bir seçkisi yapılmış. Başlangıçlar, eşlikçiler, ana yemekler hepsi dolu dolu…  Malzemelerde kuzu, dana eti, tavuk, deniz ürünü, pirinç, sebze ve tabi ki çeşit çeşit baharat ve sos ön plana çıkıyor.


Hint mutfağının en temel baharat karışımlarından biridir garam masala. İçindeki baharatlar ve ölçüleri yörelere göre değişiklik gösterse de genelde kimyon, kişniş, tane karabiber, kakule, muskat, rezene, defne yaprağı,  karanfil ve tarçın karışımından oluşur. Bir diğer çok kullanılan karışım ise köridir. O da, zerdeçal, kimyon, biber, kişniş, karanfil,  kakule,  zencefil, hintcevizi,  demirhindi  gibi baharatlar içerir. İşin güzel yanı bu baharatların hepsi birbirinden faydalıdır.

Garam Masala
Şimdi ben neler tattım ona bakalım…

Gittiğimde Can bey mutfakta Poppadom ekmeği hazırlıyordu (zaten tüm yemekleri kendi yapıyor).  Hint sofrasında olmazsa olmazlardan bu ekmek. Mercimek unuyla hazırlanıp, incecik açılıp, kızgın yağa daldırılıp çıkarılıyor. Yanında baharatlı soğan sos ve her çeşit chutney sos ile çıtır çıtır yeniyor.  Bu arada Hint mutfağında daha pek çok farklı ekmek çeşidi var. Ve poppadomda gördüğünüz gibi alıştığımız ekmeklere pek de benzemiyorlar.  

Başlangıçlarda Chicken Tikka, özel marine sos ve baharatlar ile hazırlanan mini tavuk şiş. Gayet lezizdi. Onion Bhaji, soğan ve baharatlarla hazırlanmış bir tür mücver diyebiliriz. Bunun farklı sebzelerle hazırlananı da var,  o da Pakora. Soğanın yanı sıra kabak, havuç, baharat vb. malzemeler yer alıyor. Yanında dip soslarla servis ediliyor. Her türlüsünü çok seviyorum. Daha pek çok farklı başlangıç seçeneği menüde mevcut.

Bu mutfakta bu tarz atıştırmacalıklar asla soslanarak gelmiyor. Yanında ayrıca soslar getiriliyor. Benim en sevdiğim chutney soslar. Mango, şeftali, elma, armut… gibi meyvelerden yapılıyor. Reçelin baharatlısını düşünün, işte öyle bir şey 😊

Ana yemeklerde de birçok seçenek var. Hint mutfağında malzemelerin soslanma ve pişirilme yöntemlerine göre aldıkları farklı isimler var: Tikka, Buryani, Korma… Örneğin Tikka, Pencap bölgesi mutfağının daha çok bilinen bir yöntemi. Yoğurt ve domates sos temel malzemeler. Tabi baharatları artık söylemeye gerek yok. 

Ben Chicken Tikka Curry denedim burada. Uzun zamandır tavuk yemediğim halde, inanılmaz leziz bulduğum için bir istisna yaptım.

Kormada yoğurt veya krema, bir de Hindistan cevizi sütü ağır basar. Kesinlikle favorimdir. Buryanide ise asıl mesele, pilavın diğer malzemelerle beraber nasıl pişirildiğidir. Kuzu etli, karidesli, tavuklu veya sebzeli olabiliyor…

Ana yemeklerde kuzu etinde Lamb Bhuna denedim. Özü koyu bir sos ve domates. Bhuna sosu, turka denilen sarımsak- zencefil karışımı ve zengin baharat içeriyor. Ve bir de taze kişniş ekleniyor. Kesinlikle damak tadıma uygun şahane bir yemek. Et çok iyi pişmiş bu arada...


Gözüm menüde bir tek Samosa böreğini aradı. Hani bizim muska böreği gibi olan ama içi sebzeli ve baharatlı Hint böreği. Ona da ayrıca bayılırım.



Hindistan ne kadar büyük bir ülkeyse, Hint yemekleri de bir o kadar çeşitli.  Bombay Cottage oldukça başarılı bir şekilde temsil ediyor bu mutfağı. Gelen Hintli müşterilerin olumlu yorumları da bunu açıkça gösteriyor.  Buraya yolunuzu düşürün, sonra da baharatların büyülü dünyasında kendinizi kaybedin…


Bombay Cottage
Neyzen Tevfik Caddesi
No:150 (Marina Yanı)
Bodrum

📞 0 252 316 85 37

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder