21 Temmuz 2016 Perşembe

SULTANA KANAT ET

SİZ ‘FERİK’ DENEMEDİNİZ Mİ HALA ?

Tavuk tavuk olalı böyle bir lezzet tatmamıştık herhalde. İstanbul Maltepe’deyiz bu defa. 
Sevgili arkadaşlarımız Hakan-Berrin Karatoprak çiftinin önerisiyle, ferik yemek için Sultana Kanat Et’e gidiyoruz. Yolda giderken nedir bu ferik diye soruyorum. Yiyince anlarsın diyorlar.
Mekan Maltepe sahilde. Lüks de salaş da değil. 2003 yılında başlamışlar. Masaya önce, küçük kaplarda rengi farklı bir tereyağı geliyor. Kızarmış ekmekle tabi. Tereyağını, köri ağırlıklı olmak üzere zevke göre baharatlarla karmışlar. Müthiş olmuş. Başka bir yer olsa sırf bunu yiyip kalkabilirdim. Anladığıma göre bu yağdan satın alabiliyorsunuz da. Ama evde yapmak da zor değil tabi. Ferik kısmına gelmeden önce menüden bahsedeyim. Başlangıçlarda çorba, bir de ekşi elma sosu/soya sosu ile servis edilen bir sebzeli börek var. Sultana salata çokça tercih ediliyormuş. Yeşillik, turşu, salatalık, mısır, hindi jambon, kaşar, havuç, kırmızı lahana, roka ve özel sos (mayonezli) var. İnce kıyım karışık aşçı salata da denenmeli. Benim favorim gavurdağı. Salatalar hemen o an yapılıyor. Hakiki zeytinyağı ile servis ediliyor. Menü %80 tavuk eti ağırlıklı. Kalanı kırmızı et.  Kanat, külbastı, şiş, adana, bonfile ve çeşitli ızgaralar var zaten. Kanadı özel baharatlarla marine edip, pane olarak kızartıyorlar. Hem de kemiksiz. Yanında da tartar sos. Şefin tavsiyesi kısmındaki her şey denenebilir. Tavuk göğüs tandır, soyalı mantarlı tavuk kavurma, piliç mexican, piliç emense (beşamel soslu, kaşarlı, ıspanaklı bir yemek), tavuk kokoreç, doldurulmuş eskolop (sinirsiz etin incecik dövülmesi ve arasına çeşitli malzemelerin sarılmasıyla yapılıyor) gibi nefis seçenekler var.
Öncelikle tereyağlı, dereotlu tavuk yaprak ciğer denedim. Güveçte yapılıyor. Çok beğendim. Ve ferik… Bu yemeğin patentinin buraya ait olduğunu öğreniyorum. En körpesinden pilicin kanadı kullanılıyor. Kanatlar açılıyor, terbiyeleniyor, sonra kiremitte tereyağ ve sarımsakla pişiriliyor. Sonuç müthiş. Sosunu da kesinlikle ziyan etmeyin derim.
Tatlılarda her zevke göre alternatif mevcut. Şam fıstıklı parfe, tahinli incir tatlısı, kabak tatlısı, ballı muz, limonlu kızarmış tahin helva… Ayrıca rakı, şarap, viski gibi alkollü içecekler de bulunuyor. Fonda hafifçe çalan sanat müziğiyle nezih bir meyhane ortamı da var aslında. Ama ailece de rahatlıkla gidilebilecek bir yer.
Bu lezzetlerin yaratıcısı Arif Usta ile konuştuğumda elli küsür yıllık bir tecrübeyi, mekanın sahibi Şeref Yavuz’la birlikte burada harmanladıklarını anlatıyor. 

Uzun zamandır tavuk yemek pek içimden gelmiyordu açıkçası. Buraya yolum düşene kadar. Vejeteryansanız dahi, nefis salataları ve tereyağı için bile gidebilirsiniz.

Tavuk hakkında bildiğiniz her şeyi unutmak için yolunuzu düşürün buraya. Rezervasyon yaptırmayı unutmayın ama. 

Sultana Kanat Et
Maltepe Yalı Mah. Rıhtım Cad. 3/A
0216 2402866

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder