Ülkemizde üretilen kaç adet peynir çeşidi sayabilirsiniz? Erzincan
tulumu, Trakya kaşarı, İzmir tulumu, Ezine peyniri, Kars gravyeri, Mersin ham
çökeleği... Hadi bakalım 10’u geçebilecek misiniz?
Maalesef çoğumuz daha
fazlasını sayamıyor. Oysa bu topraklarda 200 civarında peynir çeşidi
üretiliyor. Duyduğumda hiç şaşırmadım. Dört mevsimin yaşandığı, farklı coğrafi
koşullara sahip ve bu denli zengin bir kültür içerisinde bu çeşitlilik gayet
normal. Normal olmayan, İsviçre’den, İtalya’dan, Fransa’dan hiç aşağı kalır
yanımız yokken, ülkenin kendi vatandaşlarının dahi bundan haberinin olmaması…
Pek çok konuda olduğu gibi burada da bir tanıtım eksikliği olduğu ortada…
Son
zamanlarda büyük şehirlerde düzenlenen İl Fuarları ile biraz biraz duyulmaya
başladı bazı çeşitler.
Her yerel pazarda elbette ki o bölgenin peynirleri satılır.
Ancak ulusal ve uluslararası arenada her biri ayrı ayrı değerlendirilip,
itinayla vitrine çıkarılmalıdır. Türkiye’ye düzenlenecek gastronomi ve diğer turizm
turları içerisinde bu peynir çeşitliliğinin de sunumu ve yönlendirmesi yapılmalı…
Çünkü buna değecek seviyede bir üretime ve kaliteye sahibiz.
Örneğin Konya’nın
küflü tulum peyniri aslında bir tür rokfor peyniri. Hatta geçen yıl Konyalı
peynir üreticileri, akademisyenler ve uzmanlarla beraber Fransa’nın Belfort
Bölgesindeki tesisleri gezmek için iki haftalık bir seyahat gerçekleştirdi.
Amaç, ürünü daha da geliştirmekti. Bunlar çok umut verici çalışmalar.
Çoğunluğun duymadığını tahmin ettiğim pek çok çeşit
peynirimiz var:
Hatay testi peyniri (zahterli), İzmir kopanesti peyniri, Urfa
topak peyniri, Mardin tecen peyniri, Niğde küp peyniri, Bursa dil peyniri,
Sakarya füme peyniri, Trakya otlu peyniri, Trabzon koleta peyniri, Kayseri
Çerkez peyniri, Şırnak pancarlı tulumu, Adana Kozan peyniri, Hatay sürk
peyniri, Hakkari Şemdinli Herki peyniri, Muş Varto keçi peyniri, Diyarbakır
Ergani salamura peyniri, Artvin İmansız peyniri, Muğla Fethiye Geyve Yörük
peyniri…. Ve daha nicesi…
Peynirlerimizin tanıtılacağı organizasyonlar uluslar arası
boyutta yapılmalı… Kültür Bakanlığı ve Gastronomi Turizmi Derneği gibi kurumlar
iş birliği içerisinde çeşitli projeler dahilinde etkinlikler ve yayınlarla bunu
gerçekleştirebilirler. Bu tip çalışmalar
işin sadece sanayi ayağını değil ülkenin gastronomi turizmini de besleyecektir.
Bu yıl, 4-6 Mayıs tarihlerinde Çanakkale'de Peynir Festivali yapılacak. İlgilenenlerin bilgisine...
Bu yıl, 4-6 Mayıs tarihlerinde Çanakkale'de Peynir Festivali yapılacak. İlgilenenlerin bilgisine...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder