ANKARA'DA BİR BELÇİKALI
Çayyolu
semti, ihtiyaç duyduğu bir mekana nihayet kavuştu.
Hani böyle akşam üzerleri iş
çıkışı ya da hafta sonları gelip birkaç kadeh içip, lezzetli bir şeyler
atıştırabileceğiniz, sohbet edip modunuzu değiştirebileceğiniz yerler vardır
ya, işte öyle bir yer Belçikalı…
Bu yılın
Ocak ayında açılmış. Geniş, ferah bir yapı. Üstü ve yanları açılan bir kısmı,
ayrıca bahçesi de var… İçerisi 130, dışarısı 120 kişiyi ağırlayabilecek
kapasitede. İçerde bir bar ve dart severler için bir alan da var. Maç
yayınlarını da büyük ekranlardan izlemek mümkün. Yazın bahçeye de ufak bir bar
eklemeyi düşünüyorlar. Ücretsiz vale hizmetleri olduğunu da önemle belirteyim…
Logo renklerinden, dekorlarına ve menü tasarımlarına kadar pek çok şey Belçika
izleri taşıyor. Bazı duvarlar, Belçika’daki evlerde olduğu gibi tuğlalarla
örülü. Bu, hem şık hem sıcak bir hava katmış mekana…
Gastro pub,
iddialı bir terimdir. Ama Belçikalı’nın bugünkü menüsü bu terimin hakkını
veriyor. Mutfakta 6-7 kişi, serviste 9 kişi çalışıyor. Halkla İlişkilerde ise güler
yüzüyle Büke Göksel var.
Aperatiflerde
Hızlı ve Öfkeli favorilerden. Şefin özel bir sosla kapladığı çıtır tavuk
parçaları cidden nefis. İki ayrı sosla geliyor.
Patates kızartmaları sade, kuru
soğan parçacıklı ya da eritme cheddarlı hazırlanabiliyor.
Belçikalı Combo
Tabağında ise yine patates kızartması, kaplanıp kızartılan peynirli jalepeno
biber, mozzarella stick, soğan halkası, patates kroket ve mini köfteler var. Yine
özel soslarıyla tabi.
Patates kızartmaları güzel, ancak gerçek anlamda Belçika usulü patates kızartması değil. Bu eleştirimi zaten dikkate aldılar.
Patates kızartmaları güzel, ancak gerçek anlamda Belçika usulü patates kızartması değil. Bu eleştirimi zaten dikkate aldılar.
Ben gittiğimde midyenin yenmediği dönemdeydik. O yüzden
tadamadım ama burada Belçika Usulü Midye yapılmakta. Dökme demir tencerelerde
özel baharatlı tereyağı ile pişirilen midyeler, yine bu tencerelerde ve yanında
patates kızartması ile sunulmakta. Midye sezonu açıldığına göre ilk fırsatta
gidip deneyeceğim.
Menüde tacolar,
wraplar, makarnalar, salatalar da var. Makarnalarda Karidesli ve Midyeli
Tagliatelle denenmeli. Pizzalarda
seçenekler mevcut ama Lahmacun Pizza ilginç bir tat deneyimi olabilir. Pizza hamurunda lahmacun harcı… Üzerinde roka ile
servis ediliyor.
Ana
yemeklerde tavsiye üzerine Antrikot Köfte ve Dana Lokum yedim. Köftede öyle
güzel bir tat yakalamışlar ki, ev köftesiyle mangal köftesi arasında bir şey.
Bayıldım… Lokum yumuşacık, ustalıkla pişirilmiş, demi glace sosla ve yağda
çevrilmiş sebzelerle servis ediliyor. NY Steak, T-Bone, Kekikli Tavuk Külbastı,
Kıtır Bademli Schnitzel, Lime Soslu Somon Izgara da var. Hint Mutfağı’nın Tikka
Masala soslu tavuğu da bulunuyor menüde. Ben sunumlarını da çok beğendim.
Kahvaltı
için zengin bir tabakları, tost, omlet, menemen, croque madam gibi seçenekleri
de var. Ama daha bol çeşitle uzun uzun oturup kahvaltı etmek isteyenler, sadece
hafta sonları saat 15’e kadar süren Relax Kahvaltı’yı seçebilir. İki kişilik
olarak servis ediliyor. İçinde yok yok.
Tatlılarda
Cevizli Brownie, Kızarmış Dondurma, Tiramusu gibi leziz alternatifler var.
Ve
tabi ki Waffle…
Bildiğiniz üzere bu tatlı Belçika’dan yayılmıştır. Burada da o
usulle hazırlanıp, dondurma ve taze meyvelerle sunuluyor.
İçki seçenekleri
çok geniş. Barda birçok farklı kokteyl hazırlanabiliyor.
Belçikalı bir pub ama
burada illa ki bira içmek durumunda değilsiniz. Rakı, viski ya da şarap da
tercih edebilirsiniz.
Şaraplarda geniş bir kav var. Organik bağcılıkla
üretilmiş, piyasada bulunmayan butik şaraplar da yer alıyor. Ağırlıklı olarak
Antalya bölgesi ürünleri tercih edilmiş. Kırmızı, beyaz ve rose seçenekleri
olan Likya şarapları mutlaka denenmeli. Yanına peynir ya da füme et tabağı da
alabilirsiniz.
Aslında
Belçikalı’ya ikinci gelişim oldu. İlkinde bir Pazar günü sıcak şarap için
uğramıştım. Şarap üstatlarından Agah Örs tarafından yapılan sıcak şarap
nefisti. Kış mevsiminde hafta sonları kaçırmayın derim.
Ve biralar,
biralar… Ben oldum olası Belçika biralarını sevmişimdir. Favorim olan Kwak
birasını menüde görünce çok sevindim. Yakında özel bardağı da gelecekmiş. Blanche
de Namur, Omer, Dubbel, Tripel gibi pek
çok bira var. Üç ayrı seçeneğiyle Leffe de bulunuyor. Hepsinin farklı
bardakları var. Ben Kwak dışında Leffe’nin daha sert olan Radieuse’sini
denedim. Nefis…
Ayrıca hafta
içi her gün 12.00-16.00 saatleri arasında tüm menüde geçerli olan %25 indirimli
bir happy hour yapılıyor. 20.00-22.00 arası da bazı kokteyllerde %25 indirim
var.
Akşamüzeri
saatleri gitmiştim Belçikalı’ya. Bir ara kendimi güney sahillerinde keyifli bir
pubda oturuyorum sandım. Mevsimi ve şehri unutturdu bana burası. Bahar
yaklaşırken hafta sonları kahvaltıya, akşamları bir şeyler yiyip içmeye nereye
gideceğiz diye düşünmeye de pek gerek kalmadı belli ki…
Prof. Dr.
Ahmet Taner Kışlalı Mah. Alacaatlı Cad. No:22 Çayyolu/Ankara
Tel: 0312
2381920