GURME RAKUN

GURME RAKUN

16 Ağustos 2016 Salı

SAKIZ ADASI (XIOS)

SAKIZ ADASI'NDAN YEME İÇME TAVSİYELERİ

8 günde devr-i ada eyledik. Bu kadar gün Xios’da ne yaptınız diyenlere cevabım şudur: Birkaç popüler yerden ibaret değil ada. Gezgin ruhluysanız, dağ, tepe, kumsal, koy, köy, kasaba, uçurum, manastır falan demez gezersiniz. Yok ben ondan değilim diyorsanız o zaman burada iki gün yeterli size. Pirgi’yi görmeden gelmeyin ama...
Doğasına, tarihine girmeyeceğim. Yemek kültüründen kısa kısa notlar paylaşmak istedim:
  • Zucchini, Girit kabağı olarak da bilinir. Şekli bizim kabaklar gibi ama kabuğu daha koyu yeşil. Bununla yapılan mücvere zucchini balls diyorlar. Çok seveceksiniz. Sadece kabak değil başka sebzelerle hazırlanan versiyonları da (ıspanak, patates, karışık..) var.

  • Moysakas (musakka), bizdeki gibi değil. Patlıcan ana malzeme ama usul lazanya… Patates, patlıcan, kıyma, kaşar, beşamel sos… Tabi en altta kuru ekmek ya da hamurla yapılan ayrı bir kat daha. Yıllar önce Atina’da denediğim günden bu yana ben musakkayı böyle seviyorum.

  • Cacıklar bizde alışılageldiği gibi sulu değil. Tzatziki denilen bu cacıki oldukça kıvamlı. O yüzden gayet güzel meze oluyor.

  • Mizithra adı verilen beyaz bir peynirleri var. Yoğun bir tadı yok. Ouzo yanında güzel gidiyor. Kızarmış keçi peyniri tercihimdir. Peynirin kızartılıp çeşitli şekillerde sunulmasına da saganaki deniyor. 

  • Bazı restoranlarda, başlangıçlarda kızarmış keçi ciğeri gibi farklı tatlar da bulabilirsiniz.

  • Sirkeli ahtapot ve kalamar tava çok iyi. Ve bu kadar iyi olmasına rağmen Türkiye’den çok daha ucuz.
  • Domates soslu horozla hemen her yerde karşılaşacaksınız. Ve bol bol keçi etiyle… Deneyiniz.


  • Balıklar taze, nefis ve güzel pişiriliyor. Ayvalık’dan bildiğimiz papalinayı da burada yiyebilirsiniz. Aterina da denilen çıtır çıtır gümüş balığını mutlaka deneyin.

  • Plajların restoranlarında dahi nefis yerel tatlar bulabilirsiniz.

  • Fasulye pilaki ılık geliyor. Fasulyeler kocaman. Tadı enfes. 

  • Lagkada kasabasında harika deniz ürünleri yiyebilirsiniz. Hatta burada karides bohçayı denemeden geçmeyin. İçinde minik karidesler, dereotu, kırmızı biber, brokoli, havuç, soğan, yeşil biber, az zencefil ve tarçın var. Özel bir hamur bohçanın içinde kızartılıyor. Aslında Uzakdoğu'da yaparlar bu yemeği. Ama ben buradakini çok beğendim.
  • ·         Bunca güzel lezzetin yanında sıradan salataların fiyatları gereksiz yüksek. 

  • Reçelleri pas geçmeyin. Adanın bazı bölgeleri tamamen meyve bahçesi. Hemen her şeyin reçelini yapıyorlar. Hatta bazı menülerde tatlı niyetine reçel seçenekleri de var.

  • Bazı yerlerde yemeğin sonunda, minik hazır dondurmalar ikram ediyorlar.

  • Sakız likörü ve rakısı içilmeden olmaz. Mastic adı verilen sakızın her şeyi yapılıyor burada. Cilt bakım ürünleri/kozmetik dahil. Adanın güneyinde 24 tane sakız üreten köy var. Dünyanın sakız ihtiyacı buradan karşılanıyor.

  • 'Ouzo'lar çeşit çeşit. Sertliğine ve anason-sakız-rezene oranına göre değişiyor. Artık hangisi damak tadınıza hitap ederse… Fiyatları yine Türkiye ile kıyaslanmayacak derecede ucuz. En güzeli de sahtesi yok. Kazanisto tercihim. 

  • ·         Benzer standarttaki restoranlar arasında kesinlikle fiyat uçurumu yok. Yediğiniz, içtiğiniz belli. Fiyatlar net. Hesaplarda sürprizle karşılaşmak mümkün değil.



Yazılacak çok detay var aslında. Aklıma geldikçe ekleyeceğim…

1 yorum:

  1. Sakız için isteğim var ama ne zaman olur belli değil. Güzel yemek önerileri. Bir Antepli olarak mutfak ilgi alanımız :)
    Fakat Zucchini "balls" deniyorlar dur "köfthetki" ediyorlardır kesin :p

    YanıtlaSil