Türk gastronomisinin dünyadaki bilinirliğini artırmak ve
daha iyi yerlere gelmesini sağlamak amacıyla Ankara'da Gastronomi Zirvesi
düzenlendi. Zirve, 22-25 Mart 2018 tarihlerinde gerçekleşen Travel Expo Ankara
2018 Turizm Fuarı ile eş zamanlı olarak yapıldı.
Zirve kapsamında, en ağır baklava Guinness Dünya Rekoru
kırıldı. ATO Congresium Konferans ve Sergi Alanı’nda düzenlenen Zirve hakkında
bilgi veren Gastronomi Zirvesi Başkanı, Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi
Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Turizm Akademisyenleri Derneği Başkanı Prof. Dr.
Muharrem Tuna, zirvenin uluslararası boyuta gelmesi için çalıştıklarını
söyledi.
TAŞPAKON Genel Başkanı Gökhan Tufan ise, “Daha sonraki
yıllarda yabancı şefleri de davet edeceğiz” dedi. Zirve’de 7 bölgeye ait 14
sunumun gerçekleştirildiğini dile getiren Tufan, şunları söyledi: “7 bölgeden
gelen ve Konfederasyonumuza bağlı federasyon ve dernek başkanlarımız, üye
şeflerimiz, her bölgenin kendine ait orijinal 2 çeşit yemeğini yaparak, gelen
ziyaretçilere ücretsiz dağıtılıyor. Toplamda 27 bin porsiyon yemek Zirve’ye gelen
ziyaretçilere dağıtıldı.
İç Anadolu Bölgesi’nden Konya Etli Bamya, Kırıkkale Güveçte
Tuvalak, Karadeniz Bölgesi’nden Tokat Sarma, Giresun Fasulye Kavurma, Güneydoğu
Anadolu Bölgesi’nden Adıyaman Çiğ Köfte, Gaziantep Katmer, Marmara Bölgesi’nden
İstanbul Pilavı, Balıkesir Höşmerim, Doğu Anadolu Bölgesi’nden Van Ekşili
Köfte, Erzincan Kesme Mantı, Akdeniz Bölgesi’nden Adana Sarımsaklı Köfte,
Isparta Güllük İrmik Helvası ve Ege Bölgesi’nden Uşak Tarhanası, Manisa Nohutlu
Mantı ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.”
Konfederasyonun Butik Pastacılık Takımını oluşturan işinin
ehli 7 Butik Pasta Sanatçısının 7 bölgenin kültürel değerlerini şeker hamurundan
yaptığı eserlerin Zirve’de sergilendiğini de dile getiren Tufan, “Mesela
Karadeniz Bölgesi’nden Sümela Manastırı, horon tepenler, hamsiler, mıhlama vb.
şeker hamurundan yapıldı. Bunun gibi 7 bölgeye ait kültürel değerler sergisini
ziyaretçiler gezebilir” diye konuştu. Tufan, ayrıca butik pasta
eğitimcilerinin, ziyaretçilerle birlikte bir atölye çalışmaları da yaptığını
belirtti. Tufan, 2018 yılının Türkiye’de Troya Yılı ilan edilmesi kapsamında
Konfederasyon üyesi Çanakkale Profesyonel Aşçılar Derneği ile birlikte Zirvede
20’ye yakın Troya kültürüne ait yemeğin sergilendiğini de ifade etti.
Gastronomi zirvesinde
Gurmeler gözüyle Gastronomi ve Turizm konulu panelde favorilezzetler.com yazarı
ve Gurme Rakun olarak tanınan Şefika Onur Akatay da konuşmacı olarak yer aldı. Başkanlığını
Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer'in yaptığı panelin diğer
konukları Şef Arda Türkmen, Gastro Masa/Gökmen Sözen oldu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder