12 Nisan 2017 Çarşamba

FESTİVAL GİBİSİN ÇEŞME

Çeşme, son yıllarda festivalleriyle adını daha da duyurur oldu. Hem merkezde hem de köylerde çeşit çeşit festival var. Kapsamları, temaları özenle düşünülmüş. Her birinde yer alan harika etkinlikler ise yolu düşen herkese açık. Bakalım neler var Çeşme Festivalleri içerisinde…

En eski olanlardan bir tabi ki Çeşme Müzik Festivali. En son 2010 yılında 21. si düzenlenmiş. Türkiye’den ve dünyadan pek çok müzisyen bu festivalde sahne aldı.

Uluslararası Çeşme Klasik Müzik Akademisi ve Festivali’nin 2016 yılında 2.si yapıldı. Yaklaşık 10 gün sürdü. Eylül başı gibi gerçekleşiyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı işin içinde… Yerli yabancı ustalarla klasik müziğe doyulan bir festival.

Alaçatı Ot Festivali artık iyice bilinir oldu. Ege’nin yüzlerce çeşit otu ve keşfedilecek tüm yeni otlar burada. Bu otlarla hazırlanan türlü yemekler de festivalde yerini alıyor tabi. Slow food kavramı destekleniyor bir yandan. 2010 yılından beri her yıl Nisan ayında düzenleniyor. Bu yıl 200 bin kişi civarında bir katılım olmuş…

Açık Deniz Uluslararası Balıkçılık Turnuvası 2007’den beri yapılıyor. Adı artık Alaçatı Big Fishing diye geçiyor. Türkiye’den ve dünyanın her yerinden katılımcılara açık. Kendine güvenen olta balıkçıları burada tüm avcılık becerilerini sergiliyor.

Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği, yöreselden vazgeçmem diyenlere… 2016 yılının Eylül ayı sonlarında düzenlendi en son. Yetiştirilen en iyi kavun seçildi, yöresel stantlarda çeşit çeşit ürün sergilendi, sakız koyunu yarışması yapıldı. Bu şenliğin temel amacı sakız koyunu yetiştiriciliğini özendirmek, bölgenin endemik türleri olan kavun, sakız ağacı, beyaz soğan, kekik ve lavantayı korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamak aslında.

Kasım ayının ilk haftasında Veloturk Gran Fondo Çeşme adı altında üç gün süreyle, her yaştan bisiklet severler için de etkinlikler düzenleniyor.

Bu yıl 26-27 Ağustos’ta 6.sı düzenlenecek Ildırı Kültür Sanat Festivali’ndeyse Ildırı köyü kadınlarının el emeği göz nuru ürünleri sergileniyor. Yöresel ürünler satılıyor. Seramik atölyeleri yapılıyor. Ayrıca konserler ve tiyatro gösterileri de var. 

Germiyan Festivalinin bu yıl 4. sü düzenlenecek. O da 7-8 Ekim’de. Germiyan, Türkiye’nin ilk Slow Food köyü. Gurmelere layık bir festival. Yerli üreticiler tüm ürünlerini sergiliyor. Bu yıl çeşitli atölyeler de yapılacak. Ev Şarapçılığı, Ekmek Yapımı, Sabun Yapımı, Kına Lokumu Kesimi, Kopanisti Peyniri (yörenin özel ve kıymetli bir peyniri) Yapımı…  Ayrıca Germiyan Ekmeği yarışması yapılacak. Tarihi yüzyıllara dayanan bir maya çeşidi ile.

Bir de Aşk Festivali var, Dalyan’da bu yıl 3.sü düzenlenecek. 21-22 Ekim’de… Festivali yapmaya karar verirken yörede yaşanmış bir aşk öyküsünden ilham almışlar. 1935-1980 yılları arasında yaşayan bir genç, Sakız Adası’nda buluna sevdiğine kavuşmak için teneke kayıklar, çuvaldan uçurtmalar yapmış. Çeşit çeşit çözümler üreterek sakız Adası’na gitmeyi başarmış. Festivalde şiirler okunuyor, aşk şarkıları söyleniyor, aşka dair söyleşiler ve gösteriler yapılıyor. Sevgiye en çok kucak açmamız gereken şu günlerde oldukça anlamlı bir festival.

Benim burada sayamadığım irili ufaklı birçok etkinlik, şenlik ve festival daha var Çeşme’de. Herkes eminim kendi zevkine, ilgi alanına göre bir şeyler bulacaktır. 

Sevgi ve neşeyle...


Çeşme Belediyesi’nin sitesinden güncel bilgi ve tarihlere ulaşabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder