ANADOLU'NUN EFSANE LEZZETİ: TİRİT
‘Tirit’in temel malzemesi et suyu ve kurumuş ya da
kızartılmış ekmek. Bu altyapı üzerine çeşitlemeler yapmak mümkün. Yani tüm Anadolu’da karşınıza çıkabilecek
bir yemek usulü aslında. Köy düğünlerinde de sıklıkla tercih edilir. Leziz
ve bir o kadar besleyicidir. Koyun, kuzu, tavuk, dana, ördek, kaz gibi farklı etler kullanılabilir.
Ankara’da tirit yaptılar da biz mi yemedik diyenler varsa,
Çayyolu’ndaki ‘TİRİT’den haberleri yok demektir.
Muzaffer-Fadime Özcan, yemek yapmayı da konuk ağırlamayı da
çok seven insanlar. Muzaffer bey mobilya dekorasyon, eşiyse giyim
öğretmenliğinden emekli. Aydın’da başlayan meslek hayatları Kütahya’da devam
etmiş. Zaten Fadime hanım Kütahyalı. Her ikisi de mutfağa girdiklerinde yeni
lezzetler denemeyi seviyorlar. Uzun yılların sonunda emekli olup Ankara’ya
döndüklerindeyse hep kafalarında olan restoran açma işi nihayet gündeme
geliyor. Emekli ikramiyelerini sermaye olarak ellerine alıp birkaç yer
bakıyorlar, hatta Eskişehir’i bile düşünüyorlar. O sıralarda bir
arkadaşlarının, burada var istediğiniz gibi bir yerim var, gelin açın
restoranınızı demesiyle, rota Çayyolu’na çevriliyor. Gayet de iyi oluyor. 2013
yılından beri Tirit, butik tarzdaki Sarnıç AVM’de yerini almış. Başlarda gelen
arkadaşlarından para almaya çekinmişler. Sonra sonra bir kademe daha atlayıp
hesapları alta yuvarlamaya başlamışlar. Ticarete alışmaları zaman almış. Aslında
hala o saf, o amatör ruhla götürüyorlar işi. Ve bence işin sırrı burada.
Menüye gelirsek; mutlaka ezogelin çorbası bulunuyor. Evlerde
yapılması zahmetli olduğu için özellikle seçmişler. Yanında farklı bir çorba
daha… Mesela bugün domates vardı.
Tirit, üç farklı çeşidiyle menüde yerini almış. Kuru fasulye tiridi, Kütahya Simav’ın
göl fasulyesiyle yapılıyor. Simav gölü, baharda sular çekilince tarım alanına
dönüşüyormuş. İşte orada yetişen fasulye bu. Küçük ve çok lezzetli. Kuru
fasulyenin altına ise küçük küçük kesilmiş köy ekmeği döşeniyor. Simit tiridi, Muzaffer beyin de
memleketi olan Kastamonu’ya ait. Susamsız ve kuru özel bir simit, et suyuna
doğranıyor. Üzerine yoğurt, kavrulmuş kıyma ve tereyağı ekleniyor. Yufka tiridi ise kuzu gerdan etiyle
yapılıyor. Altında yine et suyuna batırılmış yufka ruloları var. En üstte de
salçalı sos. Özellikle Orta Anadolu’da çok bilinen bir yemek. Üçü de ayrı ayrı
denenmesi gereken lezzetler. Bu arada öğrendiğime göre Kastamonu mutfağında 800
çeşit yemek varmış.
Tirit’in alışverişini yaparlarken evlerinin mutfağına
aldıkları kalitede malzeme seçiyorlar. Bulyon,
endüstriyel yağ, mısır şurubu ve her tür lezzet vericiyse kesinlikle girmiyor. Tiritlerin
dışında, mantı, çi börek, kuru köfte, kadınbudu köfte ve kuymak da bulunuyor.
Hepsi ev tadında… Porsiyonlarsa oldukça doyurucu. Ben kadınbudu köfteyi çocukluğumdan
beri pek sevmem. Ancak burada yediğim gerçekten nefisti. Beni hiçbir şekilde
rahatsız etmedi. Yağı, kıyması, pirinci her şey kıvamındaydı. Çi börek aşırı
yağlı değil. Harcı bol ve lezzetli. Ayrıca tüm bu yemekler hazır bekletilmiyor.
Sipariş alındığında o an hazırlanıyor. Bir de her güne özel bazı yemekler
çıkıyor. Mesela Pazartesi Arnavut ciğeri, Cuma etli bamya, Cumartesi keşkek
gibi. Keşkeği yazın yapmayı tercih etmediklerini de ekleyeyim.
Sabah 08.00 de açıp, akşam 19.30 da kapanıyor Tirit. Yani
kahvaltı da edebilirsiniz. Kahvaltı tabağının yanı sıra sucuklu yumurta, omlet
ve menemen de yapıyorlar. Tatmadım ama börek ve kurabiye çeşitleri de enfes
görünüyorlardı. Tatlı olarak revani, sütlaç ve incir uyutması (sütlü incir
tatlısı) var. İncir uyutması her yerde karşınıza çıkacak bir tatlı değildir. Ayarını
da herkes tutturamaz zaten. Fadime hanım, bu tatlının da hakkını vermiş.
Çayları hep taze. Çünkü sadece 11 çay bardağı çıkan bir
demlik kullanıyorlar:) Bittikçe demleniyor yeniden.
Tirit Pazar günleri kapalı. Paket servis yapmıyorlar ama
tiritler hariç her şeyi sipariş verip hazırlatabiliyorsunuz. Mantıyı da kiloyla
satın alabilirsiniz.
Daha önce hiçbir yerde rastlamadığım bir şeyle karşılaştım
burada: ‘Kesinlikle bahşiş kabul edilmez’. Yanlış okumadınız. Hatta onlar
görmeden müşteri bıraktıysa bile arkasından koşup iade edecek kadar kararlılar
bu konuda.
Temiz, sağlıklı ve lezzetli özelliklerini her mekanda bir
arada bulmak mümkün olmuyor maalesef. Tirit, bunların yanı sıra, prensipli
işletmeciliği, bir o kadar da güler yüzlü ve saygılı iletişimleriyle benim
gönlümü kazandı. İşlerini severek yapan insanların yaydığı güzel enerji yemeklere
olduğu kadar size de bulaşıyor. Bir denemeden sonra alışkanlık yapacağı kesin:)
Ahmet Taner Kışlalı Mah. 2902 sok. 7/8 Çayyolu-Ankara
Tel: 0312 2402866
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder