20 Temmuz 2016 Çarşamba

TİRİT EV YEMEKLERİ

ANADOLU'NUN EFSANE LEZZETİ: TİRİT


Tiridine tiridine bandım :)… Hemen herkes bilir herhalde bu Kastamonu türküsünü. Peki burada sözü geçen tirit ne ola ki acaba?

‘Tirit’in temel malzemesi et suyu ve kurumuş ya da kızartılmış ekmek. Bu altyapı üzerine çeşitlemeler yapmak mümkün. Yani tüm Anadolu’da karşınıza çıkabilecek bir yemek usulü aslında. Köy düğünlerinde de sıklıkla tercih edilir. Leziz ve bir o kadar besleyicidir. Koyun, kuzu, tavuk, dana, ördek, kaz gibi farklı etler kullanılabilir.
Ankara’da tirit yaptılar da biz mi yemedik diyenler varsa, Çayyolu’ndaki ‘TİRİT’den haberleri yok demektir.

Muzaffer-Fadime Özcan, yemek yapmayı da konuk ağırlamayı da çok seven insanlar. Muzaffer bey mobilya dekorasyon, eşiyse giyim öğretmenliğinden emekli. Aydın’da başlayan meslek hayatları Kütahya’da devam etmiş. Zaten Fadime hanım Kütahyalı. Her ikisi de mutfağa girdiklerinde yeni lezzetler denemeyi seviyorlar. Uzun yılların sonunda emekli olup Ankara’ya döndüklerindeyse hep kafalarında olan restoran açma işi nihayet gündeme geliyor. Emekli ikramiyelerini sermaye olarak ellerine alıp birkaç yer bakıyorlar, hatta Eskişehir’i bile düşünüyorlar. O sıralarda bir arkadaşlarının, burada var istediğiniz gibi bir yerim var, gelin açın restoranınızı demesiyle, rota Çayyolu’na çevriliyor. Gayet de iyi oluyor. 2013 yılından beri Tirit, butik tarzdaki Sarnıç AVM’de yerini almış. Başlarda gelen arkadaşlarından para almaya çekinmişler. Sonra sonra bir kademe daha atlayıp hesapları alta yuvarlamaya başlamışlar. Ticarete alışmaları zaman almış. Aslında hala o saf, o amatör ruhla götürüyorlar işi. Ve bence işin sırrı burada.

Menüye gelirsek; mutlaka ezogelin çorbası bulunuyor. Evlerde yapılması zahmetli olduğu için özellikle seçmişler. Yanında farklı bir çorba daha… Mesela bugün domates vardı.

Tirit, üç farklı çeşidiyle menüde yerini almış. Kuru fasulye tiridi, Kütahya Simav’ın göl fasulyesiyle yapılıyor. Simav gölü, baharda sular çekilince tarım alanına dönüşüyormuş. İşte orada yetişen fasulye bu. Küçük ve çok lezzetli. Kuru fasulyenin altına ise küçük küçük kesilmiş köy ekmeği döşeniyor. Simit tiridi, Muzaffer beyin de memleketi olan Kastamonu’ya ait. Susamsız ve kuru özel bir simit, et suyuna doğranıyor. Üzerine yoğurt, kavrulmuş kıyma ve tereyağı ekleniyor. Yufka tiridi ise kuzu gerdan etiyle yapılıyor. Altında yine et suyuna batırılmış yufka ruloları var. En üstte de salçalı sos. Özellikle Orta Anadolu’da çok bilinen bir yemek. Üçü de ayrı ayrı denenmesi gereken lezzetler. Bu arada öğrendiğime göre Kastamonu mutfağında 800 çeşit yemek varmış.

Tirit’in alışverişini yaparlarken evlerinin mutfağına aldıkları kalitede malzeme  seçiyorlar. Bulyon, endüstriyel yağ, mısır şurubu ve her tür lezzet vericiyse kesinlikle girmiyor. Tiritlerin dışında, mantı, çi börek, kuru köfte, kadınbudu köfte ve kuymak da bulunuyor. Hepsi ev tadında… Porsiyonlarsa oldukça doyurucu. Ben kadınbudu köfteyi çocukluğumdan beri pek sevmem. Ancak burada yediğim gerçekten nefisti. Beni hiçbir şekilde rahatsız etmedi. Yağı, kıyması, pirinci her şey kıvamındaydı. Çi börek aşırı yağlı değil. Harcı bol ve lezzetli. Ayrıca tüm bu yemekler hazır bekletilmiyor. Sipariş alındığında o an hazırlanıyor. Bir de her güne özel bazı yemekler çıkıyor. Mesela Pazartesi Arnavut ciğeri, Cuma etli bamya, Cumartesi keşkek gibi. Keşkeği yazın yapmayı tercih etmediklerini de ekleyeyim.

Sabah 08.00 de açıp, akşam 19.30 da kapanıyor Tirit. Yani kahvaltı da edebilirsiniz. Kahvaltı tabağının yanı sıra sucuklu yumurta, omlet ve menemen de yapıyorlar. Tatmadım ama börek ve kurabiye çeşitleri de enfes görünüyorlardı. Tatlı olarak revani, sütlaç ve incir uyutması (sütlü incir tatlısı) var. İncir uyutması her yerde karşınıza çıkacak bir tatlı değildir. Ayarını da herkes tutturamaz zaten. Fadime hanım, bu tatlının da hakkını vermiş.  

Çayları hep taze. Çünkü sadece 11 çay bardağı çıkan bir demlik kullanıyorlar:) Bittikçe demleniyor yeniden.

Tirit Pazar günleri kapalı. Paket servis yapmıyorlar ama tiritler hariç her şeyi sipariş verip hazırlatabiliyorsunuz. Mantıyı da kiloyla satın alabilirsiniz.

Daha önce hiçbir yerde rastlamadığım bir şeyle karşılaştım burada: ‘Kesinlikle bahşiş kabul edilmez’. Yanlış okumadınız. Hatta onlar görmeden müşteri bıraktıysa bile arkasından koşup iade edecek kadar kararlılar bu konuda.

Temiz, sağlıklı ve lezzetli özelliklerini her mekanda bir arada bulmak mümkün olmuyor maalesef. Tirit, bunların yanı sıra, prensipli işletmeciliği, bir o kadar da güler yüzlü ve saygılı iletişimleriyle benim gönlümü kazandı. İşlerini severek yapan insanların yaydığı güzel enerji yemeklere olduğu kadar size de bulaşıyor. Bir denemeden sonra alışkanlık yapacağı kesin:)



Ahmet Taner Kışlalı Mah. 2902 sok. 7/8 Çayyolu-Ankara

Tel: 0312 2402866

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder