Fransız mutfağı, tarih boyunca Fransa'da geliştirilmiş, zenginliği ve çeşitliliğiyle ün salmış, yemek pişirmenin sanatsal yönünü ön plana çıkaran bir ulusal mutfak. Fransız mutfağının kökeni Orta Çağlara kadar uzanıyor. Fransa'nın Fransız Devrimi sonrasında Kolonileşme döneminde dünya sahnesindeki kazandığı gücüyle orantılı olarak gelişmiş. Napolyon Bonapart döneminde ün kazanmış Marie-Antoine Carême gibi aşçılar haute cuisine (yüksek aşçılık sanatı) denilen özenli bir yemek tarzını geliştirerek Fransız mutfağına büyük katkılarda bulunmuşlar.
Bir araya getirdiği lezzetlerle, pişirme usulleri ve soslarla, farklı sunumuyla aşçılığı ve restorancılığı bir sanata dönüştüren Fransız mutfağının başarılı bir temsilcisi La Flambée…
Şef Laurent Petit’in Fransa’nın Valencienne şehrinden Türkiye’ye uzanan yolu, La Flambée’yi de Ankara’ya taşımış. Kendi ülkesinde ünlü bir şef olan Laurent, 2010 yılında kurmuş burayı. Kendisi Touquet Turizm ve Otelcilik okulunda eğitim almış. Aslında daha önce aynı isimde yıllarca, Valencienne’de Fransızlara sunmuş muhteşem lezzetlerini. Sonra da sadece gezme amaçlı geldiği ama hiç bilmediği bir ülkeye, Türkiye’ye yerleşmiş Laurent. Ve Ankara’da mesleğine devam etmeye karar vermiş. Türk olan eşi de, cesaret ve güç aşılamış ona bu süreçte.
Gaziosmanpaşa semtinde Hafta Sokaktaki restoran, bir villada hizmet veriyor. Burası semtin sakin bir köşesinde yer alıyor. İçerisi kendine has ve özenli bir şekilde dekore edilmiş. Mekan, hem yalın, hem de kolay rastlanmayacak detaylara sahip. Şömine keyfi için yaylı, eski tip koltuklarda oturup sohbet edebilirsiniz. Etraftaki beyaz ahşaplar ortama bambaşka bir sıcaklık katmış. Maviler, pembeler, turuncular derken canlı bir renk cümbüşüyle karşılaşıyorsunuz. Duvarlarda eski Fransız afişleri yer alıyor. Burada damak zevkinden önce görsel olarak da keyif alıyorsunuz. Kendinizi evinizde hissedebileceğiniz bir atmosfer yaratılmış. Mekanın üst katı da sıcacık dekore edilmiş. Bu katta küçük bir balkon da bulunuyor. Aracınız için vale hizmeti de mevcut.
Burası tam bir Fransız mutfağı… Laurent Petit yemekleri kendisi yapıyor. Usta bir aşçı olduğu kadar güleryüzlü de. Ama tariflerini bir sır gibi saklıyor. Ürünlerin simyasının görülmemesi ve hayal edilememesi için işin teknik kısmını paylaşmamayı tercih ediyor. Gelelim menüye… Camambert peyniri fondü, tütsülenmiş ördek,
çömlekte kerevit, tavşan, ördek göğsü, toprak kapta patates gibi leziz tatlar
yer alıyor. İki gün şarapta bekletilip, sekiz saatte odun ateşinde pişirilen
bonfileyi ise mutlaka tatmalısınız.
Fransız mutfağı deyince akla gelen antrikot ise yine odun ateşinde
pişiyor. Wok tavasında sotelenmiş sarımsak ve maydanozlu kurbağa bacağı,
portakal özünde pişirilmiş ördek ciğeri de restoranın özelleri arasında. Badem
likörü ve grand marnier özlü dondurma sufle, riboshe, portakallı sufle, kekikli
ballı dondurma ve anneannesinin tarifi olan kuzey Fransa'ya özgü tartı da
yemeğin üzerine deneyebilirsiniz. Aslında menü, mevsimin en taze ürünlerine
göre değişiklik gösteriyor. Her gittiğinizde bir başka tatla karşılaşmanız da
mümkün. Gitmeden önce
www.ankaralaflambee.com adresinden
Laurent’in konuklarına sunduklarının neler olduğuna bir göz atabilirsiniz. Bu
arada restoranda, yemeğinize eşlik edecek olan nefis Fransız şaraplarının
bulunduğunu da hatırlatayım.
Fransız mutfağının tüm özelliklerini taşıyan La Flambée’de şef Laurent Petit’nin yarattığı lezzetler harika. Ama daha da önemlisi gelenlerin kendilerini evlerinde gibi hissetmesi... Bu şirin Fransız restoranını rahatlıkla gidilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
Hafta Sok. No:16 GOP/Ankara
Tel: 312 446 00 55
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder