ANKARA'DA MARAŞ MUTFAĞI
İnanılmaz çeşitliliği ve lezzetiyle Maraş, en zengin mutfaklarımızdan... Dört ay önce, Ankara’da nihayet bu yemekleri yapan bir yer açıldı: Adı Meşhur. Adı kadar yemekleri de meşhur mu gidip bir bakayım dedim.
İnanılmaz çeşitliliği ve lezzetiyle Maraş, en zengin mutfaklarımızdan... Dört ay önce, Ankara’da nihayet bu yemekleri yapan bir yer açıldı: Adı Meşhur. Adı kadar yemekleri de meşhur mu gidip bir bakayım dedim.
Ankara’nın son yıllardaki restoran merkezlerinden olan Çukurambar’da Ankara Ticaret Merkezi
binasının altında açılmış. Sahibi Erdinç Bağcı, ödüllü bir yapımcı.
İstanbul’daki prodüksiyon şirketi “22 Derece”nin sahibi. Kendisi Maraş’lı.
Yemek konularına ilgisi ve seçiciliği onu burayı açmaya itmiş sonunda. İşletme
müdürü Harun Şahin ise 22 yıldır bu sektörde. Tecrübesiyle mekana çok şey
katmış.
Adı Meşhur’un dekoru özenilerek yapılmış belli… Ama bu şık
görüntü sizi yanıltmasın. Gerek personeli, gerek sunumları, gerek lezzetleriyle
Maraş’ın sıcaklığını, samimiyetini
hissediyorsunuz her an.
Büyükşehirlerde yöresel yemekleri yapmanın zorluğu,
malzemelerin teminiyle ilgilidir genelde. Ustayı getirseniz de malzeme aynı
olmadıktan sonra o tat asla yakalanmaz. Bunu iyi bildiklerinden olsa gerek, her
şeyi Maraş’tan getirtiyorlar. Unu bile… 700 km lik Ankara-Maraş hattında
haftada 2 kez özel araçlarla gerçekleşiyor bu temin…
Gördüğüm en derli toplu menülerden biri. Ne sunacaklarını biliyorlar. Gereksiz bir şey yok. İkram olarak her gün farklı birkaç çeşit var.
Gittiğim gün atom, patates salatası ve domatesli salatalık turşusu (hızlı olan
versiyonu, ki çok güzel bir mezedir)
vardı. Kelle paça Maraş’ta çok
meşhurdur. O da yerinden geliyor. Özel bir sosla hazırlanıyor. İşin sırrı burada.
Ben ekşili çorba içtim. Yarma, nohut, patlıcan, nane ve bol ekşi. Özellikle kış
günlerinde inanılmaz faydalı… Bir de Maraş’ın meşhur tarhanası olmalı bence.
Hatta kurusunu da ikram olarak verebilirler. İsteyenlere satılabilir bile...
Yemek ustası da, fırın ustası da Maraşlı. Başlangıçlardaki
fındık lahmacun soğanlı, çok hafif sarımsaklı. İnce, çıtır. Ay böreği bir tür
semsek. Maraş peyniri ile yapılıyor. Her ikisi de iyi pişirilmiş.
İçli köfte burada farklı. Haşlandıktan sonra tereyağında
kekik ve pul biberle çevriliyor. İçi kıyma, ceviz ve maydanozlu…
Yemeklerde kasıtlı olarak tuz oranı düşük.
İsteyen ilave etmeli bence de.
Tüm salata ve yemeklerde kullanılacak sotelik malzemeler
sipariş alındığı an hazırlanıyor. Birçok restoranda bu tip yıkama-doğrama
gerektiren malzemeler ön hazırlık kısmında yapılıp ayrı bir yerde tutulur.
Mutfağa kolaylık sağlar ama hem vitamini kaçar hem de yumuşar…
Ana yemeklerde adana,
kuzu şiş, tavuk şiş gibi seçenekler mevcut. Ama ben Maraş yemeklerini tercih
ettim haliyle. İlginç de isimleri var. Eli Böğründe mesela. Yan yana da
deniyor. Körpe kuzu eti ile yapılıyor. Döş (göğüs) kısmından. Yani en yumuşak
yeri… Domates ve biber de var. Yan yana denmesinin sebebi, aynı toprak kapta bu
malzemelerin birbirine karışmadan pişirilip servis edilmesi. Çok az kuyruk yağı
da kullanılıyor. Lezzet sırlarından biri de bu.
Maraş Bohça, biraz Maraş mutfağı biraz da Erdinç ve Harun
beylerin hayal ürünü olarak çıkmış bir lezzet. Oturup böyle yemek fikirleri
üretiyorlar. Bu, ilerleyen zamanlarda menünün daha da renkleneceğine işaret. Bohçanın
içinde jülyen doğranmış dana eti, kırmızı ve yeşil biber, arpacık soğan,
patlıcan ve kekik var. Sotelenerek pişen malzemeler, lavaşa sarılıp bu bohçanın
içinde 4-5 dakika daha pişiyor. Çok iyi bir fikir ve lezzetli. Tek eleştirim,
etin biraz fazla pişmekten ötürü hafif kuruması olabilir. O da dana eti
olmasından kaynaklı zaten.
Fırında Eyya (eyya Maraş’ta kaburga demekmiş), güveçte
pişiriliyor. Domates, biber, özel baharatlarla lezzetlendiriliyor. Ben
kaburgacı değilimdir ama gayet iyi pişmiş. Beğendim…
Vee muhteşem Ede Kapama… Sunum ve lezzet on numara. Aslında
bu yemek Maraş tava…
Maraş’ta baklava tepsilerinde yapılırmış. Burada iki ya da
dört kişilik kiremit tepsilerde yapılıyor. Sote et, yeşil ve kırmızı biber,
arpacık soğan gibi sebzeler ve yine özel
baharatlarla 20 dakika kadar pişiriliyor.
Fırından çıkınca üzerine hamur halde lavaş kapatılıyor. Ki bu fikir tamamen
kendilerine ait. Bu şekilde kısa bir
süre daha pişiyor fırında. Tepsinin üzerinde iyice şişen lavaşlı tepsi, altı
tuzlu başka bir büyük tepsiye saç ayağının üzerinde oturtuluyor.
Ve yanan tuz
ateşiyle masanıza geliyor. Lavaşın kenarlardan kesilmesiyle ortaya çıkan
görüntü müthiş. Henüz tatmadan dahi tadı alabiliyorsunuz. Et yumuşacık. Tüm sebzelerin
suyu ile nefis bir harman olmuş. Kesinlikle ilk tercihim olacaktır bundan
sonra. Bu arada porsiyonların çok doyurucu olduğunu belirteyim. Abartmadan
yiyenlerdenseniz ve diğer lezzetleri de kaçırmak istemezseniz ölçülü söyleyin
derim.
Tatlılarda iki harika çeşit bulunuyor. Biri şekerli fıstıklı pide. İçinde tuzsuz, eriyen Maraş
peyniri var. Küçük semsek pide gibi düşünün. Ama onun tatlı versiyonu. Maraş
dondurmasıyla sunuluyor. Ben çok sevdim.
Hijyene ciddi önem veren bir yer. Her yer tertemizdi.
Garsonların kıyafetlerinin arkasında ilginç bir detay var. Haftanın her gününün
ismi yazılı. Böylece servis elemanlarının her gün temiz giysi giydiği
vurgulanmış. Daha önce hiç rastlamadığım bir uygulama. Çok tuttum.
Ayrıca yukarı katta ince ince detaylarla döşenmiş, her şeyin
düşünüldüğü 20 kişilik özel bir toplantı salonu da var. Kimse rahatsız etmeden
(garsonlar dahi zile basarsanız geliyor) yemeğinizi yiyebiliyorsunuz.
Projeksiyon da var. Porselen takımlarına bayıldım, çok zarif. Bir de daha
küçük, hem ofis gibi kullanılabilecek hem de yemek yenilebilen bir özel bölüm
daha var.
Her gün 22.00’ye kadar açık. Özellikle bu civarda
çalışanlara öğle yemeği için de iyi bir alternatif.
Bu lezzetleri restoranın dışında konuklarına sunmak
isteyenler için catering hizmetleri de var. Menü dışında yemek siparişleri de
verebiliyorsunuz.
Fiyatlar makul. Maraş bohça 26 TL, fırında eyya 28 TL, Adana
24 TL, iki kişilik ede kapama (Maraş tava) 70 TL… Kadayıfın porsiyonu 8 TL…
Böylesine özel yöresel bir mutfağın hakkını vererek yapan bir yer
açılmasına inanılmaz memnun oldum. Mutlaka deneyin. Alışkanlık yapacak…
Adı Meşhur
1443.sokak, Ankara Ticaret Merkezi, 51/E Çukurambar-ANKARA
Tel: 0312-285 37 38
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder